Bokebackens
kultursida

Lästips

Okänd soldat av Väinö Linna

Bland krigsskildringarna behåller Väinö Linnas Okänd soldat sin tätposition i genren. När boken gavs ut 1954 blev den en omedelbar succé, som gjorde författaren ekonomiskt oberoende. Han kunde lämna sitt fabriksarbete och börja skriva på trilogin om familjen Koskela, ett epos om den finske bonden och landsbygdens folk i klass med Sillanpääs Nobelprisbelönade böcker. I Det fromma eländet skildrar Sillanpää hur en efterbliven bonddräng dras in i inbördeskrigets hemskheter och till slut avrättas utan att riktigt förstå varför. Samma nationella trauma behandlar Linna i ”Upp trälar”. Det som har kallats ”händelserna”, ”inbördeskriget” eller ”frihetskriget” beroende på tiden och vilken politisk utgångspunkt man har. Men i kriget mot Sovjet gäller det nationens överlevnad och den gamla splittringen är förträngd, även om klasskänslan lever och i hög grad bidrar till dynamiken och underhållningsvärdet i Okänd soldat. De enkla soldaterna struntar nämligen i de militära formerna och är sunt skeptiska, på gränsen till hatiska mot sina överordnade och den politiska ledningen. Det är en trashanksarmé som marscherar mot ”grannen” och hjälmar och annat som väger för mycket har de kastat längs stigen. De ser inte ut som några hjältar och vill inte heller vara det. Kriget tar ifrån dem ungdomens drömmar, ändå gör de vad man begär av dem. Linna tecknar med mästerlig hand porträtten av soldaterna i fänrik Koskelas pluton. Där finns spelevinken, den dödsförskräckte, maskaren och snattaren, den inåtvände och iskalle dråparen . Några få av dem överlever till fredsslutet. Även Koskela stupar. ”Denne tystlåtne landsfänrik var i alla avseenden ett slags naturens fullträff. Hans skolbildning inskränkte sig till folkskola, men hans skarpa intellekt ledde honom med osviklig säkerhet fram till den rätta lösningen i varje situation.” heter det om min ungdoms idealbild av en ledare.

Inte många författare kan vara så insatta i sitt ämne som Linna. Han tjänstgjorde nämligen som undersergeant i fortsättningskriget och fick vid ett tillfälle se kamrater runtomkring sig dö i en granatexplosion. Från detta helvete finns åtskillig dokumentation, som bekräftar Linnas intrig och miljö men ingen som når upp till hans gestaltningsförmåga och stilistiska nivå. Jag tänker till exempel på Jarl Galléns Tre bataljoner som är en sammanställning av krigsdagböcker från Näset och Vinterkriget av Antti Tuuri.

ULF IVARSSON

24 april 2013

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.