Bokebackens
kultursida

Pappan till Åsa-Nisse
simpel sol- och vårare

De folkligt uppskattade författarna Birgit Th. Sparre och Stig Cederholm gifte sig 1955.

Det var Bokens dag i Växjö i oktober 1954 som blev inledningen till Birgit Th. Sparres olycka. Hon hade slagit igenom hos den läsande allmänheten med sina berättelser om herrskapslivet i Gårdarna runt sjön, han hade stor framgång med den klurige levnadskonstnären Åsa-Nisse. Båda dessa kända och folkligt uppskattade författare medverkade under den här dagen med kåserier om sina böcker men mest hade de ögon för varandra. Birgit Th. Sparre var ett lätt byte för den förslagne Åsa-Nisseförfattaren. Han var stilig och chevaleresk, hon ensamstående med tonårsbarn, kände sig sliten, började få det sämre ställt, hade skrivkramp. Den charmige Stig Cederholm fick henne att leva upp igen. Paret bodde i Birgit Th. Sparres fina herrgård Åsundsholm, en av gårdarna runt sjön, och levde på stor fot bland annat med dyrbara restaurangbesök. De gifte sig 1955 och gjorde en flott bröllopsresa med SAS-plan till Oslo. Pengarna rann ut i strid ström, det vill säga Sparres pengar, Cederholm var ständigt pank men pratade ofta om stora royalties som aldrig skulle komma. Men de hade roligt, de var båda populära föredragshållare och mycket omskrivna i lokaltidningarna och veckopressen. Till Cederholms popularitet bidrog filmerna om Åsa-Nisse med John Elfström i huvudrollen som nu visades på biografer runtom i landet. Författarna på Åsundsholm uppträdde som ett förälskat par, känslorna var äkta från Birgit Th. Sparres sida men en fasad från Cederholm, iskallt beräknande sol- och vårare som han var.

Vad hade Åsa-Nisses författare för bakgrund? Den är inte i detalj klarlagd eftersom Cederholm var en notorisk lögnare och journalisterna i vanlig ordning lät honom prata på utan att kontrollera hans påståenden. Klart är dock att han under en tid vistats på mentalsjukhus, hade lagförts för diverse bedrägerier och förekom under kriget i en tysk tidning iförd SS-uniform och med bildtexten: ”En germansk frivillig, broder under hakkorset”. Det är belagt att Cederholm lät värva sig till Waffen-SS i Oslo men att han förmodligen inte kom längre än dit. Där gjorde han sig skyldig till stölder och ohörsamhet mot befäl, vilket resulterade i en vistelse i koncentrationslägret Grini. Därefter skickades han hem till Sverige, men utan att överge sin antisemitism och tro på nationalsocialismen. Mot slutet av 1950-talet återfinner vi honom som medlem i Per Engdals Nysvenska rörelsen. Det var också Engdal som höll minnestalet över Stig Cederholm vid begravningen i Växjö 1980.

Stig Cederholm debuterade som författare i mitten av 1940-talet, först med en humoresk i veckotidningen Tidsfördrif, därefter blev det sammanlagt 48 titlar med den påhittige Åsa-Nisse och hans vänner. Ett tjugotal filmer producerades under perioden 1949-1969 men med dessa hade Stig Cederholm inget att göra förutom att böckerna lagt grunden till filmmanuskripten, samma sak gällde seriemagasinet Åsa-Nisse. Cederholm som var mycket jaktintresserad skrev också flera böcker om djur och natur, från litterär synpunkt mer lyckade.

Redan efter ett par år knakade äktenskapet mellan Birgit Th. Sparre och Stig Cederholm i fogarna. De skildes inte formellt men gick olika vägar. Sparre var då i det närmaste utblottad, skrivlusten var som bortblåst. Ett tryckeri och ett förlag tog över Åsundsholm. Cederholm flyttade under en tid till Arjeplog och deltog där öppet i samhällslivet, han var bland annat engagerad i Hemvärnet och den frivilliga befälsutbildningen. Hans bakgrund som Waffen-SS-soldat var då okänd.

Birgit Th. Sparre förde några år en ambulerande tillvaro men flyttade så småningom tillbaka till Ulricehamn. Hon skrev ytterligare några böcker och belönades med stadens kulturpris, faktiskt det allra första som delades ut. Hon avled 1984.

År 2011 spelades in en ny Åsa-Nissefilm - Wälkom to Knohult - med Henrik Dorsin som manusförfattare och Kjell Bergqvist i rollen som Åsa-Nisse. Bortsett från den tekniska kvaliteten är den inte mycket bättre än sina föregångare. Även om dessa filmer på sin tid drog mycket folk till biograferna så kan man med bästa vilja i världen inte betrakta dem som sevärda, även om de har ett visst antikvariskt värde, som spegel av en svunnen tid.

TORKEL IVARSSON

21 november 2020

Källor:

Gneta Tjäder: Flickan från Ingenstans/ En bok om Birgit Th.Sparre
Bosse Schön: Svenskarna som stred för Hitler.
Piteå-Tidningen: Cederholm, ”en germansk frivillig under hakkorset”.

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.