Spännande film om kalla krigets hemligautväxling av spioner
Under det kalla kriget, på tidigt 1960-tal, utspelar sig en historia som långt senare medför att den välkände skådespelaren Tom Hanks gör rollen som advokaten Jim Donovan i dramathrillern ”Spionernas bro”, baserad på en verklig historia. Hans tyska motsvarighet som advokat är Wolfgang Vogel, och de båda företräder var sin fånge från väst respektive öst i en spionutväxling. Dramat får sin upplösning på Glienecker Brücke, därav namnet på filmen.
För oss svenskar kittlar det kanske lite extra eftersom Wolfgang Vogel åker omkring i en svensk bil, en Volvo P1800, som precis hade kommit ut på marknaden för tiden när filmen utspelar sig, hösten och vintern 1961/62.
En Volvo P1800 har en biroll i filmen om ett av kalla krigets spiondramer. Foto: PG Eklöf
Filmatiseringen av detta drama hade premiär 2015, i regi av Steven Spielberg med manus av de inom filmbranschen inte helt obekanta bröderna Ethan och Joel Cohen, kända för bland annat ”Fargo” från 1996 och ”No country for old men” från 2007.
Historien börjar med att ryssen Rudolf Abel (1903 – 1971) efter militärtjänstgöring där han utbildades till radiotelegrafist fick anställning på ryska underrättelsetjänsten GRU. Under kriget utbildades han till spion med målet att sändas till USA för att samordna verksamheten för de agenter som redan fanns där, samt rekrytera nya. Han anlände till USA illegalt 17 november 1947 under namnet Emil Robert Goldfus, en stulen identitet med en helt fiktiv levnadshistoria. Den verklige Emil Robert Goldfus, vars födelseattest använts för att skaffa ett äkta pass hade avlidit redan 1903 som ettåring.
Det här är Rudolf Abel efter hemkomsten till Ryssland. Han blev sedermera något av en hjälte och hamnade på frimärke 1990. Foto: Wikipedia Commons
I New York etablerade han sig i konstnärskretsar, där han presenterade sig som en förmögen före detta fotohandlare som försökte göra sig ett namn inom konsten, och hade en fotostudio som sitt högkvarter. Egentligen föddes han som Vilyam Fischer av tysk-ryska föräldrar, namnet Rudolf Abel var bara ett kodnamn som han skulle använda i händelse av att han blev tillfångatagen. Han blir avslöjad av en avhoppad KGB-agent, Reino Häyhänen, och flyr till Florida för att gömma sig, återvänder till New York där han grips den 21 juni 1957 och dömdes initialt till döden, något som omvandlades till ett 30-årigt fängelsestraff tack vara hans försvarsadvokat.
Räddaren i nöden
I en rättsstat står ingen ovan eller utanför lagen. Misstänkta brott skall behandlas och avgöras i en självständig domstol som säkerställer att statsorganen följer gällande rätt och att det finns garantier mot missbruk av statsmakten. Förutom den formella legaliteten som innebär att lagar följs krävs dessutom att lagar stiftas och tillämpas utan diskriminering och med respekt för individens värdighet och mänskliga rättigheter.
Kruxet i fallet med Rudolf Abel var att ärendet var mycket känsligt, vi befann oss ju i det kalla krigets skugga och ett antal advokater vägrade att ta sig an fallet. Mot sin vilja utsågs den amerikanske marinofficeren James Donovan (1916 – 1970), som var utbildad advokat, hade arbetat på CIA men nu drev advokatbyrå i Brooklyn/New York till att försvara Abel. Många ville se Abel avrättad med Donovan lyckades övertala domstolen till ett längre fängelsestraff istället. De främsta motiven var för det första att FBI:s bevis mot Abel hade beslagtagits i strid mot det fjärde tillägget i författningen (orimliga husrannsakningar och beslag). För det andra att det kunde vara bra att ha honom fängslad vid en eventuell framtida fångutväxling med Sovjetunionen
För Abel blev advokatens arbete något av räddare i nöden, eller snarare räddaren från döden. Donovan visste inte hur rätt han skulle komma att få, några år senare kommer Abel till användning vid en spionutväxling mellan öst och väst. Och det är i det sammanhanget som Donovan, spelad av Tom Hanks, åker som passagerare i en P1800 genom ett söndertrasat Berlin.
Jag är träffad
Under kalla kriget flög amerikanska spaningsflyg, bland annat i form av Lockhead U2, på hög höjd över Sovjetunionen på rena rutinuppdrag. Ett U2-plan sköts ner av en sovjetisk luftvärnsrobot 1 maj 1960 ovanför Sverdlovsk (dagens Jekaterinburg). Bakom spakarna satt Gary Powers (1929 - 1977) som räddade sig ur planet med fallskärm, tillfångatogs med en efterföljande rättegång där han dömdes till tio års fängelse. En rättegång som gjordes till ett stort propagandanummer av den dåvarande ryske ledaren Nikita Chrusjtjov.
Gary Powers klädd som pilot på U2-planet. Foto: Wikipedia Commons
Nu hade USA ett ess i rockärmen för att få ut Powers från Sovjetunionen, Rudolf Abel som Donovan försvarat tre år tidigare och lyckats omvandla ett dödsstraff till fängelse. Intensiva förhandlingar inleds mellan USA, där Donovan av praktiska skäl sägs agera privat i egenskap av advokat åt Abel i den tidigare rättegången, helt utan officiellt stöd från amerikanska regeringen. Likadant gör man på den andra sidan där Rudolf Abels hustru företräds av den tyske advokaten Wolgang Vogel. Förhandlingarna äger rum på den sovjetiska ambassaden i Östberlin dit Vogel inte är välkommen som tysk, utan kommunikationen går via en ambassadsekreterare, som i verkligheten sägs arbeta för KGB.
Båda parter rapporterar efterhand till sina uppdragsgivare, för Donovan till CIA som finns på ett hotellrum i Västberlin och på den ryska sidan till Kreml/Moskva. Kanske invecklat men båda sidor ville, i alla fall inte utåt, låtsas som att det inte var förhandlingar stater emellan utan att de ägde rum på det personliga planet, ett inte helt obekant fenomen i känsliga situationer. Efter flera turer fram och tillbaka är man överens och den 10.februari 1962 sker en utväxling på Glienicker Brücke, en bro som leder över gränsfloden Havel, vattendelaren mellan den amerikanska sektorn av Berlin och Östtyskland. Den här utväxlingen var den första av flera som ägde rum på bron, och den fick därför namnet ”spionernas bro”.
Sekretess till 1998
Rudolf Abel absorberades av det kommunistiska Sovjetunionen, och landet erkände aldrig att han varit spion. Likadant var det för James Donovan som visserligen fick ”Intelligence Star” av CIA för hjältemodiga insatser under farliga förhållanden, troligtvis i det fördolda, det har jag inte funnit fakta kring. Även om Donovan deltog i senatsförhör vid hemkomsten så hemligstämplades mycket, en sekretess som avskrevs 1998 vilket föranledde att han 2012 postumt tilldelades ”Krigsfångemedaljen” av amerikanske flygvapnet år 2000 och ”Silverstjärnan”. Det är den tredje högsta militära dekoration som kan tilldelas någon i USA:s försvarsmakt.
Filmen är väl värd att se, den berättar en spännande historia baserad på verkligheten, har utmärkt skådespeleri i trovärdiga och realistiska miljöer och ett gnistrande foto. Skådespeleriet fick också sin belöning genom att Mark Rylance, som spelar Rudolf Abel, belönades med en Oscar 2016 för bästa manliga biroll.
PG EKLÖF
22 november 2022
Fotnot
Både Rudolf Abel och James Donovan dog relativt unga. Abel, som flitig rökare, av lungcancer i Moskva 1971 och Donovan störtade med sin helikopter 1977 som flygande trafikreporter på radion i Los Angeles-området efter att ha lämnat det militära efter hemkomsten. Det är också värt att nämna att Donovan visade prov på ytterligare förhandlingsframgång när han 1962 lyckades med frigivning och återlämnande av 9703 amerikaner efter den misslyckade invasionen vid Grisbukten på Kuba 1961.