Bokebackens
kultursida

Lästips

Bara någon att straffa

För oss som är vanliga sommargotlänningar och inte äger arkitektritade kalkstenshus med havsutsikt på Fårö blev nyfikenheten till sist alltför stor på Kristofer Ahlströms bok Bara någon att straffa. Den packades därför ner i semesterbiblioteket och visade sig fungera riktigt bra som underhållning en regnig dag.

Det här är en roman med självbiografiska inslag där författaren tar sig stora men fullt rimliga friheter för att skapa en tät stämning som onekligen håller läsintresset vid liv. Huvudpersonen återvänder till Fårö för att ordna med mammans begravning och försäljningen av släktgården. I ankomsthallen på Visby flygplats möts han av skolkamraten Jonas, med vilken han sedan ska föra en dialog om gemensamma minnen och attityder till det som hänt med barndomsön.

Bara någon att straffa är inte i första hand en pamflett om hur rika storstadsbor köper upp och ödelägger ett tidigare fungerande lokalsamhälle utan mera ett personligt sorgearbete över en förlorad epok. Det är också en bearbetning av sådana oförätter som de flesta barn råkar ut för. I det här fallet är den värsta fienden en känslokall äldre pojke som visat prov på en ovanlig grymhet. Inledningskapitlet är en förtvivlad skildring av hur de båda vännerna hjälplösa bevittnar ett otäckt övergrepp – djurvänner varnas för starka scener. Upplevelsen måste hämnas och denna inre drift leder jaget till att anlägga bränder och bryta sig in i plågoandens hus där han mycket symboliskt förstör ett dyrbart porträtt av familjen.

I intervjuer har Kristofer Ahlström sagt att boken vill förmedla ett politiskt perspektiv och att han ångrar att han inte varit tydligare. Men man behöver inte tvivla på hans klasskänsla. Ett av hans Fåröoriginal, Sheriffen, har gjort lumpen på kustartilleriet i Fårösund och berättar med avsmak om ett av befälen, en löjtnant von Knorring, som betett sig svinaktigt mot en kvinna i marketenteriet. Men löjtnanten går fri. ”... var man officer var man det utanför tjänsten också. Man hade värde. Mer än dom andra i värnplikten, mer än dom andra i samhället”.

ULF IVARSSON

9 augusti 2012

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.