Bokebackens
kultursida

Lästips

Tidlös barnbok roar även vuxna

Råtta och Mullvad i gemytligt samspråk framför brasan. Originalillustration av E.H. Shepard

Utifrån ser det inte mycket ut för världen: ett mörkt hål i en strandbrink, knappt skönjbart genom växtligheten. Men gör man sig besvär att utforska saken närmare väntar belöningen. Eter en stunds krypande genom jordiga gångar kommer man plötsligt fram till Råttas hemtrevliga boning. I köket sprakar brasan i öppen eldstad och framför den i halvcirkel står bekväma länstolar att sjunka ner i. Där sitter redan Mulle, Grävling och Råtta. De berättar historier för varandra, dricker te och har det allmänt gemytligt. Råtta och hans kamrater är huvudpersonerna i Kenneth Grahames härliga fabel Det susar i säven, som kom ut första gången 1908 och sedan dess kungligt roat generationer av barn, ungdomar och många vuxna.

Den spännande berättelsen om den lite tröge men snälle Mullvad, den solidariske och handlingskraftige Råtta, den eftertänksamme Grävling och deras vän den äventyrslystne, egocentriske men i grunden hygglige Padda känns tidlös även om handlingen utspelas i början av förra seklet. Jag läste den som barn och fascinationen sitter i, märkte jag under omläsningen för någon tid sedan. Till Råttas varma och inbjudande bostad vill jag dra mig undan när jag tröttnar på världens elände!

Intrigen bygger på Paddans ständiga jakt på upplevelser och hans våldsamma självöverskattning. Utan tanke på efterräkningar ger han sig in i den ena vansinnigheten efter den andra. Han fängslas efter en bilstöld men rymmer utklädd till tvättgumma, stjäl en häst, säljer den och fortsätter med ett ånglok som han lyckas ta över från lokföraren. Han älskar att köra fort, höga hastigheter berusar honom. Men lika mycket som hans ego blåses upp av fartvinden, lika mycket sjunker han ihop när vännerna slutligen får fatt på honom. Han lovar uppriktigt att bättra sig men faller genast för nästa frestelse. Råtta, Mulle och Grävling ägnar all sin energi åt att få sin vän på rätt köl.

Finalen blir dramatisk. Paddeborg, Paddas fashionabla bostad, har ockuperats av vesslor och illrar som slutligen drivs ut av de modiga huvudpersonerna beväpnade med pistoler och knölpåkar. Ingen skadas allvarligt, ordningen återställs. Paddan installeras i sin borg och ställer till med stor fest. De tidigare ockupanterna serverar vid borden, de visade sig inte elaka innerst inne, bara tanklösa.

Författaren, engelsmannen Kenneth Grahame, född 1859, gjorde i sin första bok The Golden Age uppror mot sin viktorianska uppfostran, men förblev till det yttre en oförvitlig medborgare. Han avancerade och krönte sin karriär som en av direktörerna för Bank of England. Han skötte naturligtvis sitt yrke och liv så som det anstod en engelsk gentleman men i sitt inre sällskapade han mest med djuren i Det susar i säven. Och med barn från hela världen som ville ha svar på viktiga frågor, till exempel vem som skötte huset åt Mullvad när denne var på farliga uppdrag eller på vilken sida av ån som Råtta bodde. En brevväxling som Grahame skötte med stort allvar och noggrannhet till sin död 1932. Någon mer bok blev det inte.

TORKEL IVARSSON

29 november 2019

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.