Bokebackens
kultursida

Lästips

Sveriges historia i diger krönika

Boken Svenska krönikan från 1981 (1990) bygger till största delen på Åke Ohlmarks motsvarande bok från år 1951 som aktualiserats tillsammans med Nils Erik Bæhrendtz till en ny version som täcker trettio år till av Sveriges historia. Resultatet är ett digert verk som beskriver utvecklingen från det att isen började smälta fram till ABBAs genombrott.

Av förståeliga skäl tar krönikan större tidsmässiga steg i början av boken så att tiden mellan 12 000 år f. Kr. fram till år 1000 e. Kr. behandlas i ett svep på bara 70 sidor men därefter får varje århundrade sitt eget avsnitt. Boken avslutas med händelserna efter 1945. Boken ger en mycket bra översikt av vad som kan anses relevant vis-à-vis normal allmänbildning när det gäller svensk historia och innehållet kan också anses till fullo motsvara kunskapskraven på vad som rimligen kunde ha krävts av en abiturient i studentskrivningarna på 1980-talet.

Boken blir ohjälpligt något tungläst. En orsak är naturligtvis att så mycket fakta måste pressas in på bara 700 sidor. En annan att texten inte är särskilt lättlöpande - som i sin tur beror på att författarna i sin nit försökt prångla in ett maximum av information med hjälp av bisatser. Detta gör satsbyggnaden kryptisk och språket svårgenomträngligt.

Boken representerar en typiskt nutida svensk historiesyn som lyfter fram begreppet ”Modersverige” med vilket man menar mer eller mindre det geografiska område som täcks av nuvarande Sverige. Då förbigår man det faktum att Sverige mellan åren 1153 och 1809 bestod av förutom de svenska områdena av den ”Östra rikshalvan” som motsvarade geografiskt cirka 50 procent av riket. Detta under 650 år alltså under 65 procent av den tid som Sverige existerat som statsbildning. Detta förhållande avklaras i boken med två-tre ord. Men författarna har på ett vis redan garderat sig då de talar om ”Svenska krönikan” och inte Sveriges historia.

THOMAS GAROFF

1 november 2016

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.