Lästips
Oäkta kungason hjälpteSommerlaths till väst
En i Sverige nästan helt okänd person kom att spela en stor roll under det kalla kriget när han hjälpte människor att fly från DDR till Västeuropa.
Carl-Gustaf Svingel föddes i den lilla orten Hjärtum vid Göta älv i Bohusläns inland med namnet Samuelsson.
Han växer delvis upp i byns ålderdomshem där hans mamma Alma arbetar. Han gick i byns folkskola och skaffade sig aldrig någon högre utbildning.
I slutet på 1950-talet kommer han till Berlin. I början av 1959 öppnas Haus Victoria för stadens nödlidande och Carl-Gustaf engagerar sig i verksamheten. Han anställdes av Lutherska världsförbundet för att driva Haus Victorias verksamhet. Han hade en diplomatskyltad bil och kunde passera gränsen mellan Väst- och Östberlin utan att bli stoppad av den östtyska gränspolisen.
Journalisten Ingrid Thörnqvist har länge intresserat sig för Svingels liv och har även arbetat som korrespondent för Sveriges television i Berlin. Hon har rest runt både i Sverige och i Tyskland för att samla material om Carl-Gustaf Svingel.
Fyra gånger har hon intervjuat drottning Silvia eftersom en del av hennes släkt, Sommerlath, bodde i Leipzig i DDR. På hemliga vägar lyckas Carl-Gustaf Svingel hjälpa drottningens släktingar att ta sig igenom järnridån till väst.
Flera i drottningens släkt, var på besök i Haus Victoria. Det var också många prominenta gäster som västtyska toppolitiker, bland andra Herbert Wehner och Willy Brandt.
Varje år i december åkte Svingel till Stockholm för att delta i adventskonserten i Slottskyrkan. Han hade en bra sångröst och hade några gånger uppträtt på Kungliga operan i Stockholm.
Ingrid Thörnqvist återkommer ständigt till frågan om Carl-Gustaf är en oäkta son till Kung Gustaf V. Kungen har träffat Carl-Gustafs mor Alma Samuelsson en gång när han var på en militärmanöver i Backamo vid Uddevalla. Alma hjälpte till med utspisningen och var vid det tillfället 39 år. Kung Gustaf V var 57 år. Något svar på frågan får man inte trots omfattande arkivstudier.
I Ingrid Thörnqvists biografi skildras Carl-Gustaf Svingels spännande resa från fattigdomen i barnhemmet i Hjärtum till den storpolitiska dramatiken i Västberlin under Kalla kriget. En fängslande bok för alla som gillar det politiska skeendet efter andra världskriget.
RAINER SAXÉN
30 januari 2021
Ingrid Thörnqvist Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin Ekerlids Förlag 2020