Bokebackens
kultursida

Lästips

Oäkta kungason hjälpte
Sommerlaths till väst

En i Sverige nästan helt okänd person kom att spela en stor roll under det kalla kriget när han hjälpte människor att fly från DDR till Västeuropa.

Carl-Gustaf Svingel föddes i den lilla orten Hjärtum vid Göta älv i Bohusläns inland med namnet Samuelsson.

Han växer delvis upp i byns ålderdomshem där hans mamma Alma arbetar. Han gick i byns folkskola och skaffade sig aldrig någon högre utbildning.

I slutet på 1950-talet kommer han till Berlin. I början av 1959 öppnas Haus Victoria för stadens nödlidande och Carl-Gustaf engagerar sig i verksamheten. Han anställdes av Lutherska världsförbundet för att driva Haus Victorias verksamhet. Han hade en diplomatskyltad bil och kunde passera gränsen mellan Väst- och Östberlin utan att bli stoppad av den östtyska gränspolisen.

Journalisten Ingrid Thörnqvist har länge intresserat sig för Svingels liv och har även arbetat som korrespondent för Sveriges television i Berlin. Hon har rest runt både i Sverige och i Tyskland för att samla material om Carl-Gustaf Svingel.

Fyra gånger har hon intervjuat drottning Silvia eftersom en del av hennes släkt, Sommerlath, bodde i Leipzig i DDR. På hemliga vägar lyckas Carl-Gustaf Svingel hjälpa drottningens släktingar att ta sig igenom järnridån till väst.

Flera i drottningens släkt, var på besök i Haus Victoria. Det var också många prominenta gäster som västtyska toppolitiker, bland andra Herbert Wehner och Willy Brandt.

Varje år i december åkte Svingel till Stockholm för att delta i adventskonserten i Slottskyrkan. Han hade en bra sångröst och hade några gånger uppträtt på Kungliga operan i Stockholm.

Ingrid Thörnqvist återkommer ständigt till frågan om Carl-Gustaf är en oäkta son till Kung Gustaf V. Kungen har träffat Carl-Gustafs mor Alma Samuelsson en gång när han var på en militärmanöver i Backamo vid Uddevalla. Alma hjälpte till med utspisningen och var vid det tillfället 39 år. Kung Gustaf V var 57 år. Något svar på frågan får man inte trots omfattande arkivstudier.

I Ingrid Thörnqvists biografi skildras Carl-Gustaf Svingels spännande resa från fattigdomen i barnhemmet i Hjärtum till den storpolitiska dramatiken i Västberlin under Kalla kriget. En fängslande bok för alla som gillar det politiska skeendet efter andra världskriget.

RAINER SAXÉN

30 januari 2021

Ingrid Thörnqvist
Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin
Ekerlids Förlag 2020

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.