Bokebackens
kultursida

Lästips

Färgstarka matbilder från hela världen

Jean-Francois Mallet har sammanställt en fantastiskt färgstark bok om snabbmat som säljs på gatan runtom i världen. Boken är ett typiskt exempel på en kultbok som man kan stöta på i ett nyöppnat trendcafé i en ”nyupptäckt” stadsdel i en europeisk storstad. Mallet har rest världen runt med kameran i högsta hugg och fotograferat alla tänkbara utspisningsstånd längs vägen. Resultatet är en bok som helt och hållet bygger på bilder. Bilderna är alla av superhög kvalitet vilket med dagens teknik blir allt lättare att åstadkomma. Men hans konstnärlighet kommer fram genom att han skickligt varvar svart-vita bilder med färgbilder som ger en extra känsla av rytm i boken.

Bilder av gatustånd på Manhattan samsas med bilder av gatuförsäljare i Neapel, Bangkok, Hanoi, Buenos Aires och Shanghai. Men oavsett platsen domineras reportaget av bilder av maten de säljer och där bjuder Mallet på ett verkligt eldorado av färgsprakande illustrationer. Man fängslas av skönheten i alla dessa detaljrika närstudier vilket gör att man kan sitta i timmar och bläddra i boken lite som man kan sitta och stirra in i en lägereld eller följa fiskarna i ett akvarium medan man låter tankarna flyga fritt. Boken är i allra högsta grad lättläst eftersom den nästan inte innehåller någon text alls.

THOMAS GAROFF

1 juli 2016

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.