Bokebackens
kultursida

Fint komponerad gatukonst som överraskar

ALE LAVRAÉ, VS, ”Torni”, 2020, konstverk utställd som skyddsräcke under renoveringen av Hotell Torni på Georgsgatan i Helsingfors. Foto: Staffan Garoff/Bokebacken

Ofta kan man få en konstupplevelse i naturen på grund av dess oändliga skönhetsinnehåll och harmoni. De estetiska intrycken bara haglar över en när man strövar omkring i skog och mark. Mera sällan smyger sig mänsklig konst på en på samma sätt. Men ett sådant verk stöter jag på i den absolut innersta delen av Helsingfors, mitt emot den pyttelilla fyrstjärniga restaurangen Karl Johan på Georgsgatan 21 där gatan gör en S-formig kurva.

På andra sidan ligger det legendariska hotell Torni som nu är under renovering. Hotellet omges av byggnadsställningar och skyddsräcken som gör passagen än trängre. Räckena är avskärmade mot gatan med stora skivor som i normal ordning blivit nerklottrade av graffiti. Men då jag i allsköns ro sitter på restaurangen och avnjuter min lunch hajar jag till, skivan mitt emot restaurangen verkar på något sett utstråla harmoni och balans. När jag ser efter märker jag att den inte bara består av klotter utan även gamla pressklipp och till och med någon större bild. Och mycket riktigt, mitt på planschen har man klistrat en bild av hotel Torni och till höger om den en liten bild av författaren och radiochefen Hella Wuolijoki (1886-1954), och under henne en bild av sångartisten Laila Kinnunen som var starkt framme på 1960-talet.

Vid ett närmare studium av planschen hittar jag allt fler pressklipp från gångna tider, alltsammans hopkomponerat med dagens typiska klotter som tillsammans skapar ett fullödigt konstverk. Så långt kommen tittar jag nyfiket på de andra stödskivorna längs hotellet bakom S-kurvan. De visar sig att de alla åstadkommits på samma sätt, genom att man först limmat pressklipp på skivorna och sedan ”bättrat på” med klotter varigenom en balanserad komposition har uppstått. Jag befinner mig således helt överraskande i en utställning som när som helst skulle kunna hängas upp på ett museum för modern konst. Alla ”tavlorna” är signerade Ale Lavraé, 2020 (eller Ale Lauraé). En Google-sökning ger dock inget resultat på detta namn.

Denna smått undangömda utställning erbjuder en möjlighet för en konstintresserad att få lite tröst i den allmänna kulturella torrperiod som nu råder då alla konstmuséer håller stängt på grund av den pågående coronapandemin.

THOMAS GAROFF

6 maj 2021

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.