Bokebackens
kultursida

Lästips

Uppdrag granskning: Barchester anno 1855

Om man går in på Amazon och söker på Anthony Trollope  blir det 6 240 träffar. I Poets Corner , Westminster Abbey, finns sedan 25 år ett minnesmärke över honom. Trollope Society har gett ut hans samlade verk. Av hans 47 romaner är många filmade och har blivit populära TV-serier. Han räknas som en av de mest lästa och uppskattade av de stora victorianska författarna och jämförs med Dickens, Thackeray och George Eliot.

Anthony Trollope 1815-1882 är mest känd för sina två stora romansviter. Den ena, Barchesterromanerna, utspelar sig i den fiktiva katedralstaden Barchester och handlar mycket om präster, det kyrkliga livet, kyrkliga privilegier och mänskliga komplikationer. Temat i Palliserserien är det politiska livet med parlamentsval, pengar, kärlek och intriger inom den brittiska överklassen någon generation före Downton Abbey.

Trollope var redan under sin livstid mycket framgångsrik, både litterärt och ekonomiskt (fick enligt egna uppgifter ihop 80 000 pund vilket bör motsvara några 100 miljoner kronor idag). Googla själv om du vill veta mer.

I Sverige är Trollope tämligen okänd och få översättningar har gjorts tidigare: Föreståndaren 1860, Barsets sista krönika på Natur och Kultur 1945 och Kan du förlåta henne på Bergs förlag 1975. År 2013 kom en nyöversättning av Föreståndaren (The Warden) på Ruins förlag,  förnämligt gjord av Hans Kumlien och Staffan Vahlquist. Boken är den första romanen i Barchestersviten. Det är en underhållande, realistisk satir fylld av medkänsla och den förmedlar en god bild av det victorianska sättet att leva och tänka.

Fader Septimus Harding upprätthåller en sinekur som föreståndare på ett fattighus med 13 äldre män för vilka han skall hålla en bönestund en gång i veckan. Han ersätts med fri bostad och ett arvode på 600 pund (en välbetald arbetare i 1850-talets England kunde tjäna 20 pund om året). Denna föreståndartjänst har funnits sedan medeltiden och aldrig ifrågasatts tidigare. Mr Harding är en god, välmenande och hederlig präst i engelska statskyrkan som älskar att spela orgel i Barchesters katedral. Men nu har Mr Bold som "hänger sig åt att bekämpa ondska och orättvisor" och den liberala pressen upptäckt denna orättfärdighet och angriper den snälle Mr Harding  som blir helt förtvivlad och ser hela sin tillvaro förstörd.

Det hela kompliceras av att Mr Bold och Mr Hardings dotter Eleanor är kära i varandra. Biskopen, och särskilt Mr Hardings svärson, ärkediakonen Dr Grantley är dock av tuffare virke och går till motangrepp. Mr Harding är fylld av egna samvetsbetänkligheter och skam inför vad allmänheten skall tycka och pressas samtidigt att stå emot den liberala opinionen och försvara kyrkans roll och privilegier. Ärkediakonen är en kyrkans tjänare av den gamla skolan, mån om kyrkans upphöjda och betydelsefulla ställning i samhället och sin egen ekonomi och kan inte tänka sig att vika en tum...

Romanen slutar med att Mr Harding ångerfull avsäger sig sin tjänst som föreståndare och flyttar till sina döttrar och fattighjonens tillvaro blir lite glädjelösare. Mr Bold och Eleanor gifter sig. Ärkediakonen bor kvar på Plumsteads prästgård där inredningen "var lika dyr som alldaglig och avsikten tycktes ha varit att spendera pengar utan att åstadkomma flärd och prakt … silvergafflarna var så tunga … grädden den allra tjockaste …".

År 2015 är det 200 år sedan Anthony Trollope föddes. Hans böcker lever vidare och är absolut värda att översättas och att läsas.

PEDER JEMT

25 november 2014

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.