Bokebackens
kultursida

Lästips

Ikonen Wallraff slår till igen

När jag föreläser för elever i olika medieutbildningar så brukar jag fråga dem om de känner till den tyske journalisten och författaren Günter Wallraff.

Det gör de i allmänhet inte.

Jag tänker inte spekulera i orsaken till denna okunskap bara konstatera att den förvånar mig. Wallraff är ju inte bara en ikon för oss som varit med länge i branschen utan är ju i hög grad ännu verksam. Det är bara ett par år sedan hans senaste grävande reportage publicerades i bokform, nu med titeln ”Rapport från vår sköna nya värld”.

Det är en skrämmande läsning om rasism, fördomar, bedrägerier och utsugning. När Wallraff wallraffar sker det kompromisslöst, ibland med fara för eget liv och hälsa. I den här skildringens första del uppträder han som flyktingen Kvami från Somalia och överallt möts han av rädsla, känslokyla och förakt. Ingen sätter sig bredvid honom i sightseeingbåten, den lediga lägenheten är plötsligt inte ledig, han får inte hyra någon kolonilott och inte delta med sin hund i dressyrkursen, med mera.

”Det har inget med främlingsfientlighet att göra, men de passar helt enkelt inte in här”, säger till exempel hyresvärdinnan.

Därmed gör hon sig till tolk för allmänt utbredda uppfattningar. De tyska forskarna beräknar att mellan 30 och 60 procent av befolkningen har rasistiska fördomar. Med hjälp av en peruk och ett sminkat ansikte går det lätt att leda i bevis, men det är en riskfylld form av journalistik. Wallraff är sekunder ifrån att bli misshandlad av fotbollshuliganer. En modig kvinnlig polis avstyr bråket och författaren efterlyser just den sortens civilkurage, överallt och av alla humanistiskt tänkande människor.

Men det är inte bara invandrare som är illa utsatta i det tyska samhället, visar Wallraff i de övriga reportagen i boken. Som förklädd uteliggare visar han hur dessa människor ofta får utstå en cynisk behandling som till exempel att slängas ut från härbärgen iskalla vinternätter.

Och han gör just den sortens arbetsmarknadsreportage som vi sällan eller aldrig ser i dag. Som telefonförsäljare lär han sig att med rent olagliga metoder pracka skräpprodukter på kunderna. Han tar oss bakom kulisserna på bagerier och lyxrestauranger, där arbetsmiljön är urusel och fackligt aktiva trakasseras och där hyckleriet når höjdpunkter som i kaffekedjan Starbucks slogan: ”Detta är inte vårt jobb- detta är vår passion”. En passion som till exempel innebär att de anställda tvingas ta dubbla skift.

Günter Wallraff är alltså efter 40 års hängiven undersökande journalistik fortfarande i god form och han är mycket frustrerad över att så lite har skett till det bättre. Den nyliberala politiken leder till fortsatt social skövling, summerar han.

Det finns inget skäl att tro att förhållandena är så mycket bättre i Sverige, men den här sortens rapporter från verkligheten förekommer bara fragmentariskt i svenska media, trots stolta deklarationer om att journalistens främsta uppgift är att ge den lilla människan en röst.

TORKEL IVARSSON

12 september 2012

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.